Про День гарбуза

19.10.2024

Масштабною, захопллючою, смачною та корисною справою виявилася реалізація СТЕМ-проєкту до Дня гарбуза. Незважаючи на те, що батьківщною гарбуза є Мексика, з відкриттям Америки цей плід набув популярності й у європейських країнах. І з давніх часів він добре прижився і в Україні. Гарбузи активно використовуються не тільки в кулінарії, а й у різних галузях промисловості. Завдяки своєму багатому складу, гарбуз має цілу низку корисних властивостей, які роблять його незамінним у багатьох сферах діяльності. А ще гарбуз був символом української обрядовості. Тож у ході реалізації проєкту наші учні, батьки та учителі відкривали нові й цікаві факти про цього красеня. Події проєкту перебачали і математичні вимірювання та обчислення, і вивчення "анатомії" гарбуза англійською, і презентація творчих робіт та робіт декоративно-прикладного мистецтва, і популяризацію здорового та корисного харчування (оскільки предедбачали дегустації смаколиків з гарбуза), і майстер-класи та багато інших цікавинок. Упродовж кількох днів діяла виставка гарбузів та гарбузових композицій, яка перетворилася на оригінальну фотозону. Молодші школярі долучилися до пізнавальних квестів. Представники окремих класних колективів, досліджуючи тему, створили оригіальні постери-презентації чи постери-кулінарні карти. Молодші школярики прославляли гарбуза, як тільки могли! Художники малювали, актори - через театральне мистецтво, кондитери навчили всіх готувати гарбузові страви, журналісти брали інтерв'ю, ще й сюрпризи з дому поприносили - відео власних майстер-класів. Найсмачнішим днем у презентації проєкту стала п'ятниця. Це день коли можна було спробувати страви з гарбуза. Тут було різноманіття, бо вже від душі постаралися матусі, баусі наших учнів та учителі: гарбузова каша, кекси з гарбузом, гарбузові млинці, пиріг з гарбузовою начинкою, гарбузовий бісквіт, гарбузове желе, цукати з гарбуза. Наші гості з Черкаського вищого професійного ліцею провели майстер-клас зі створення гарбузово-квіткової композиці та пригощали усіх домашніми гарбузовими цукатами. Дехто зізнавався, що насправді коштують такий смаколик вперше, проте багато хто, дізнавшисть про корисні властивості гарбуза, пообіцяв вживати у їжу страви з гарбуза та інших овочів та фруктів. Насправді виявилося надзвичайно яскраво, цікаво і смачно! Дякуємо усім, хто реалізовував проєкт та дізнанався нове!

Через тривалі повітряні тривого цього тижня не вдалося провести окремі майстер-класи, тому вони перенесені на інші дні. Про дату проведення керівники проєкту провідомлять додатково.

National Pumpkin Day is a fun day celebrated on October 26th each year to honor pumpkins! It's a time to appreciate this big, round, and colorful fruit, which is often used in fall decorations and yummy treats like pumpkin pie. People might carve pumpkins, make crafts, or learn about how pumpkins grow. It’s a day all about pumpkins and the fun things we can do with them!
Учні 8-А створили власні проєкти та дослідили "Anatomy of Pumpkin", "Life Cycle of a Pumpkin", "Fun Facts about Pumpkin".
Також ознайомились з історією, лікувальними властивостями рослини та використанням у кулінарії.

Поділитися: